2ч.ч. стопена мас
1 газирана вода/250ml./
1п.амонячна сода
1ч.ч. орехови ядки
200 гр. пудра захар
брашно за меко тесто
100 гр. локум или сладко на парчета
Разтопената мас се смесва с газираната вода и амонячната сода. Разбърква се добре и прибавя брашно, до получаване на меко тесто, което не лепне. Готовото тесто се разделя на топки, с големина на ябълка и се разточва на кръг. Нарязва се на осем триъгълни парчета или повече, зависи с каква големина е кръгът.
На всяко парче се поставя малко парченце локум или сладко, върху него орехче и се завива на стегнато рулце, както се завиват кифлички. Готовите локумки се подреждат в ненамазана тава или върху пекарска хартия и пекат до златисто в предварително загрята фурна на 200 градуса.
Още, докато са горещи, се овалват в пудра захар. В самото тесто не се слага никаква захар, защото локумът/сладкото/ и пудрата захар ги подслаждат напълно достатъчно.
автор: Рецептите на Ζωή