Тази лесна, вкусна и популярна родопска закуска е изестна с много имена в различните населени места:
Рогатници, кърталачки, гюзлеми, катмери, токаници, дебели кори (с. Тюркмен), тикълници(Девини, Забърдо, селата около асеновград), пазлами, кишоляти, рогачки, тенкач, три пъти токано, катена питка, кръстатка, плакети, пърленки, пазлама, дебелизи, кръстачки(Нова черна Силистренско и Бургас), кичалетки, платеки(Косово Шуменско, с.Ведрина), роговачка(Добруджа и Каварна), кърталаци (Ковачево ), биздерми, листа, катмерлии, руговачки, питмес, кихелите кори, питури, тенурки, кишелятки(Меричлери), дебелки, биди, два пъти токани (Хасковско), кишилетки, петурки(Пловдив), питули, платечки, пида (Раковски), пиде и колачета(Димитровградско) кишлийка, тиганици, липийки(Козлодуй), търкалачета. А в село Надежден Хасковско им казват - гръцки гащи.
Родопската кухня е многообразна и вкусна! Не пропускайте да опитате от всяко едно ястие поне по два пъти! :)
0,5кг вода
1кг брашно
1 ч.л. сол
олио
сол, черен пипер и др.
Замесете тесто малко по-твърдо от това за хляб. Оставете го за 5-10 минути. Разделете на 10 топчета, оформете добре и следтова всяко топче разрежете на две.
Намажете разреза с олио и сложете половинката отгоре. Така с всички топчета. Разточете всяко топче и намажете с олио. Прегънете на три и намажете с олио. Отново прегънете на три и ще получите квадратче. Така пригответе всички.
Вземете първото и разточете на квадрат с дебелина 3-4 мм. Печете на сух сач или тиган, още горещи ги намажете с леко препържено олио.
Да Ви е сладко!