Пататник Картофник

Картофник

Картофник

По различните краища на Родопите ще ви го предложат в различна разновидност и навсякъде ще твърдят, че това е автентичния пататник. Има го и печен и пържен, с кори и без кори, със сирене и без сирене, с лук и без лук... но все е хубав! Името му говори само за него, идва от патато – картофи. Някъде в България някой може и да не знае, че в Родопите и по малко други места в Републиката на картофа казват – патат, но за англоговорящите това едва ли би било проблем. Те биха превели чудната родопска гозба така – Картофник.

Най добре е първо да опитате пататника приготвен тук в Родопите и то ако може в домашни условия на дървена печка. Този вкус е неповторим. Ако после се опитате да си го приготвите в къщи ефекта може и да не е същия, но ако се постарайте може и да се получи прилична вкуснотийка. както вече казах няма една рецепта за пататник, но основата е една - картофи, яйца и джоджен! Джодженът е задължителен, именно той придава странния, особен вкус на картофения специалитет.

Начин на приготвяне

Първо настържете картофите (като ги обелите дръжте ги в съд с вода, за да не потъмнеят). Отцедете ги добре от сока им. Разбъркайте с яйцата, джоджена, солта и сиренето, ако ползвате сирене.

На дъното на тавата разтопете масло и поставете по-голямата кора така, че краищата й да излизат от тавичката и да може с тях после да се завия горната кора. Изсипете плънката (тя трябва да е дебела около 2-2.5 см). захлупете с горната кора и запечатайте краищата.

Ако искате да постигнете вкус по-близък до автентичния печете само на долен реотан, на умерена температура. Когато се запече отдолу добре обърнете баницата с помощта на голям капак (с приплъзване). Печете и от другата страна до готовност. Ако не ви се занимава просто изпечете пататника на умерена фурна. Като стане златист и го извадите, намажете го с мъничко масълце и го захлупете да се задуши, така става по-вкусен.

Необходими продукти

Количеството на картофите е според размера на тавата, за средна тава ще ви трябват 1-1.5 кг. картофи, поне 2 яйца (става и без, но плънката тогава е ронлива), 1-2 главички кромид лук, джоджен, сол, малко олио, по желание сирене.

Warm mineral pool and SPA center. Weekend Packages and Affordable Offers for Your Holiday in Devin...

promotion
Teambuilding
promotion
New Year - room from a house
promotion
"Autumn SPA Break" - room from a house
персенк девин°
Qtime: 0.0318 s |--| Qes: 105 |--| Ptime: 0.1168 s |--| Ttime: 0.1486 s |--| Src: database