Чудни родопски мекици, още им викат Родопски бухти, а Баба им вика ущипци, а за мен са най-вкусните мекички рано сутрин, събота и неделя! :)
1. В купа разбиваме яйца с тел и прибавяме олио. Наливаме 100 мл топла вода в купичка с мая, поръсваме със сол и захар и разбъркваме.
2. Изсипваме разбитите яйца в подходящ съд, добавяме разтворената мая, киселото и прясно мляко.
3. В купичката с кисело мляко прибавяме сода бикарбонат и оцет. Разбъркваме и изсипваме сместа в купата с яйца и мляко.
4. Прибавяме брашно. Намазваме полученото тесто с олио, доомесваме с ръце и оставяме да бухне за 1-2 часа.
5. Отделяме топки тесто с големината на яйце и оформяме мекици, които пържим в загрято олио по 2-3 мин. от всяка страна. Поръсваме изпържените мекици с пудра захар и поднасяме.
1,5 кг брашно
3 яйца
1 кофичка кисело мляко - 400 г
250 мл прясно краве мляко
500 мл олио
1 пакетче суха мая
1 ч.л. сол
1 с.л. захар
1 ч.л. сода бикарбонат
2-3 капки оцет
200 г пудра захар за поръсване