Село Чокманово – името на селото е дадено от самите му жители – бегълци от околните селища на Родопите по време на турската власт. Те не приели чуждата религия, а турският владетел в тази част на Родопите се учудил на твърдостта и силния им дух. Нарекъл ги хора със силна вяра – „чок иман“.
овнешко месо 750 г,
краве масло 125 г (1 пакетче),
пшеничен булгур (или ориз) 250 г (1 и 1/4 чаени чаши),
сол на вкус.
Месото се нарязва на по-дребни парчета, посолява се и се задушава на тих огън с малко вода почти до омекване.
Залива се с 3 чаени чаши топла вода и се оставя да ври 10-15 минути. Прибавят се булгурът и маслото.
Ястието се отстранява от огъня, преди булгурът да е поел всичката вода, покрива се с кърпа и капак и се оставя да се задушава.