Боб чорба по Смилянски — SPA Исмена Хотел Девин
Град Девин 4800, ул. Освобождение, област Смолян
$$$
00359884707970
Боб чорба по Смилянски

Боб чорба по Смилянски Родопска традиция и...

Фасул чорба по родопски

Смилянски боб или смилянски фасул се наричат семената от растението фасул, една от малкото български храни, защитени с патент за словна марка, касаеща отглеждането му в областта на горното поречие на Арда.

Смилянският боб вирее в района на село Смилян, както и съседните Могилица и Арда, намиращи се в района на горното течение на река Арда. Районът на отглеждане се характеризира с планински климат, при който есенно-зимният сезон е сравнително мек, а лятото е хладно. Други фактори, които предопределят доброто качество на смилянския фасул, са надморската височина и влажността на въздуха. Областта, в който вирее растението, е с надморска височина от 820 до 875 m. Температурите са умерени и през лятото е хладно. При повече от 33 °C цветчетата на фасула прегарят и окапват.

Боб чорба по Смилянски

снимка: http://www.supichka.com

Продукти:

около 200 г фасул- задължително смилянски - шарен,
1 морков,
1 глава кромид лук,
джоджен – 1 суп. лъж.,
магданоз – 1/2 китка,
сминдух - 1 чаена лъжичка,
може и малко дивесил,
червен пипер,
олио 5-6 лъжици,
сол на вкус

Начин на приготвяне:

Фасулът почистваме и накисваме още от предишната вечер във вода. На следващия ден отцеждаме от старата вода, заливаме със студена вода и слагаме да ври. Сред като поври 5-6 минути, изхвърляме водата и отново доливаме със студена вода, като добавяме и 2-3 супени лъжици олио.

Прибавяме ситно нарязаната 1/2 глава лук и моркова нарязан на кубчета. Чорбата се вари, докато фасулът омекне напълно. Когато е почти готов добавяме джоджен, дивесил, сминдух /последните подправки по желание/ За да стане чорбата вкусна, трябва да направим и запръжка.

Тя се приготва, като в отделен съд сложим 3-4 супени лъжици олио, 1/2 глава лук и малко брашно.

Всичко това запържваме добре и накрая прибавяме червения пипер.

Запръжката изсипваме в тенджерата с фасула и оставяме да поври още десетина минути с нея.

Поднася се, поръсена със ситно нарязан магданоз. От смилянския фасул може да се приготви много вкусна салата.

Да Ви е сладко!

Традиционно смилянският боб се използва в Родопската кухня за приготвянето на сърми и пълнени чушки, баница с боб, рула, пълнена тиква с боб, боб чорба, трахана с телешко месо и царевица и дори шишчета от боб...

Резервации и допълнителна информация:

0884 / 707 970


Съгласен съм да получавам промоционални предложения по e-mail
Приемам "Общите условия" и съм Съгласен посочените от мен по-горе лични данни /име и фамилия, е-mail и телефон/ да бъдат използвани за обработка на запитването ми за резервация в Хотел Исмена - град Девин единствено и само от страна на служител на хотела и след мое изрично желание да бъдат унищожени.

„Уморих се от любов ....с малки букви! И големи очаквания! Уморих се, вечно аз да бъда разплакванa! Уморих се да...те няма...

loading