Ще ви предложим ориз със билка СКРИПАЛЕЦ набрана от Родопе. Там местните я наричат ПЛЮСКАВЕЦ.
Листата на тази билка са страшно вкусни преди да цъфне и се правят супи, голеници /вид родопска баница КЛИН /, ориз и др..
В голям тиган с капак слагаме олиото, плюскавеца, кромида, моркова, и задушаваме за 2-3 минути. Прибавяме останалите продукти разбъркваме добре и доливаме вода 1,1/2 ч.ч. къкри на слаб огън поне 5мин със затворен капак. После изключваме и оставяме на котлона да се задуши ориза.
СКРИПАЛЕЦ - плюскавец /или спанак, киселец/
2 - моркова нарязан на ситни кубчета
1 - кромид лук нарязан на ситно
олио
1 ч.ч. - ориз
чер пипер
2-3 - домата /може и консерва/
сол