Пататник — SPA Исмена Хотел Девин
Град Девин 4800, ул. Освобождение, област Смолян
$$$
00359884707970
Пататник

Пататник Картофник

Картофник

По различните краища на Родопите ще ви го предложат в различна разновидност и навсякъде ще твърдят, че това е автентичния пататник.

Има го и печен и пържен, с кори и без кори, със сирене и без сирене, с лук и без лук... но все е хубав!

Името му говори само за него, идва от патато – картофи. Някъде в България някой може и да не знае, че в Родопите и по малко други места в Републиката на картофа казват – патат, но за англоговорящите това едва ли би било проблем. Те биха превели чудната родопска гозба така – Картофник.

стая от къща град Девин

Най добре е първо да опитате пататника приготвен тук в Родопите и то ако може в домашни условия на дървена печка. Този вкус е неповторим. Ако после се опитате да си го приготвите в къщи ефекта може и да не е същия, но ако се постарайте може и да се получи прилична вкуснотийка. както вече казах няма една рецепта за пататник, но основата е една - картофи, яйца и джоджен! Джодженът е задължителен, именно той придава странния, особен вкус на картофения специалитет.

Начин на приготвяне

Първо настържете картофите (като ги обелите дръжте ги в съд с вода, за да не потъмнеят). Отцедете ги добре от сока им. Разбъркайте с яйцата, джоджена, солта и сиренето, ако ползвате сирене.

На дъното на тавата разтопете масло и поставете по-голямата кора така, че краищата й да излизат от тавичката и да може с тях после да се завия горната кора. Изсипете плънката (тя трябва да е дебела около 2-2.5 см). захлупете с горната кора и запечатайте краищата.

Ако искате да постигнете вкус по-близък до автентичния печете само на долен реотан, на умерена температура. Когато се запече отдолу добре обърнете баницата с помощта на голям капак (с приплъзване). Печете и от другата страна до готовност. Ако не ви се занимава просто изпечете пататника на умерена фурна. Като стане златист и го извадите, намажете го с мъничко масълце и го захлупете да се задуши, така става по-вкусен.

Необходими продукти

Количеството на картофите е според размера на тавата, за средна тава ще ви трябват 1-1.5 кг. картофи, поне 2 яйца (става и без, но плънката тогава е ронлива), 1-2 главички кромид лук, джоджен, сол, малко олио, по желание сирене.

Резервации и допълнителна информация:

0884 / 707 970


Съгласен съм да получавам промоционални предложения по e-mail
Приемам "Общите условия" и съм Съгласен посочените от мен по-горе лични данни /име и фамилия, е-mail и телефон/ да бъдат използвани за обработка на запитването ми за резервация в Хотел Исмена - град Девин единствено и само от страна на служител на хотела и след мое изрично желание да бъдат унищожени.

„Уморих се от любов ....с малки букви! И големи очаквания! Уморих се, вечно аз да бъда разплакванa! Уморих се да...те няма...

loading