Копривата обаче е най- ценна именно като храна. По съдържание на желязо тя гони върховете на класациите. Структурата на желязната решетка е много близо до естествената решетка на хемоглобина, затова копривата е идеалното антианемично средство. Състояние, типично за пролетта, малките деца, бременните и хората, занимаващи се с активен труд.
Лукът и моркова се наразват на ситно (в случая моркова ми е настърган на ренде) и се задушават в олио и малко вода. Добавя се ориза. Запържва се леко и се залива с водата. Оставя се да заври.
Измитата и нарязана коприва се добавя 5 минути преди да е готов ориза.
Чесънът се счуква или се нарязва на ситно и се прибавя и той след копривата.
След като е готово, яденето се поръсва с магданоз.
Консумира се по желание с кисело мляко.
коприва
1 ч. чаша ориз
3 ч. чаши гореща вода
1 малка глава лук
1/2 морков
олио
3-4 скилидки чесън
магданоз