Един ден в Бронзовата епоха бронзов хоризонт в Тракия

Един ден в Бронзовата епоха

Бронзовата епоха е датирана във времето 2800–1200 г. пр. Хр. и се дели на три периода – ранна (2800- 2100 г. пр. Хр.), средна (2100–1650 г. пр. Хр.) и късна (1650-1200 г. пр. Хр.).

Появата на бронзовата култура в България се свързва с най-стария културен пласт на Троя. В селището при с. Езеро бронзовата култура е представена в минимум 13 жилищни хоризонти (някои автори са склонни да смятат, че хоризонтите са 15-16) в пласт, дебел 3,5 м, първите хоризонти от който най-вреоятно датират във времето преди Троя І-ІV хоризонт.

То е резултат не само на засилени връзки между балканските земи и Предна Азия, но и на собствено развитие на местната енеолитна култура. Не е изключена и появата на ново население в югоизточните части на Балканския полуостров. В селищната могила в Езеро е представена цялата ранна бронзова епоха и може би тук е най-ранният бронзов хоризонт в Тракия.

Приготовления за провеждане на играта

13:30 - Всички участници се събират в ресторанта на хотела

13:40 – 14:00 – Запознаване на участниците с регламента на играта и разпределянето им по групи (по желание)

Един ден в Бронзовата епоха

1-ва група – грънчари (около 30 човека)

Тяхната задача е да изработят определено количество битова и култова керамика
Олтар - 1 брой
Амулети – 5 броя;
Тежести за стан – 3 броя;
Прешлени за вретено – 5 броя;
Чаши за вино – 5 броя;
Кани за вино – 2 броя;
Чинии – 10 броя;

Изработените съдове трябва да бъдат украсени по определени правила според предназначението им. Всяка група ще разполага с писмени източници относно технологията на прозиводство на предметите. Грънчарницата ще бъде разположена във външното барбекю.

2-ра група – кулинари (около 40 човека)

Те ще приготвят храна в 2-те механи.

Менюто включва:
Белене на 4 килограма картофи, разфасоване на 4 килограма свинско месо с кремък и изпичането им на шиш. Освен това кулинарите трябва да стрият 3 килограма житни култури на брашно с хромел, от което да изпекат хляб. Приготвеният хляб ще се консумира, намазан с масло, което ще добият чрез бурене на мляко в голям дървен съд – бурилка. От млякото ще трябва да направят таратор в глинено гърне като краставиците се белят и режат с кремъчно острие, а орехите и чесъна се чукат с камък.

Един ден в Бронзовата епоха

3-та група – войни (около 30 човека)

Те трябва да организират защитата на селището и да произведат:
Лъкове – 20 броя;
Стрели – 60 броя;
Брадви – 5 броя;
Копия – 10 броя;
Ножове – 10 броя;

Оръжейната ще бъде разположена под навесите зад кухнята (при студено време в някое от свободните помещения).

4-та група – Жреци

Състои се от 12 мъже – жреци и 1 жена – оракул.
Те ще бъдат разположени на най-високата част на хотела – огнището до 12 къща. Там е единственият горящ огън, от който трябва да се пренесе пламък до останалите работилници. Жреците ще създават свитъци с етични правила и норми на следните теми:

Условия на бракосъчетанията, както и възрастовите граници

Права и задължения на мъжа и жената в племето

Максимално допустим брой жени за един мъж

Тези правила стават задължителни за всеки един. Жреците също така ще изработват и освещават култовите предмети:
Ловни амулети – 15 броя;
Бойни амулети – 7 броя;
Талисмани – 10 броя;

Освен култовите предмети те трябва да осветят и оръжията на войните с 4-те елемента: земя, въздух, огън и вода.

5-та група се състои от 10- 12 човека - поети, художници и 1 летописец. Разположени в закрито помещение, в близост до 2-ра рецепция, тяхната задача е да обрисуват с картини, стихове и разкази цялото събитие.

В 17:00 играта приключва като представители от всяка група подреждат изложба на изработените от тях произведения в ресторанта на хотела.

В 18:00 начало на изложбата и презентация на произведенията от участниците в играта.

Изтеглено чрез предварителен жребий жури, съставено от 6-7 човека, което ще разполага с автентични снимки на произведения от епохата, ще оценява групите, чийто произведения са най-близки до автентичните. Оценката ще става чрез поставяне на цветни камъни в глинени съдове като всеки камък според цвета си ще носи точки.

Един ден в Бронзовата епоха

За резервации и допълнителна информация:


0884 / 707 970


Съгласен съм да получавам промоционални предложения по e-mail
Приемам "Общите условия" и съм Съгласен посочените от мен по-горе лични данни /име и фамилия, е-mail и телефон/ да бъдат използвани за обработка на запитването ми за резервация в Хотел Исмена - град Девин единствено и само от страна на служител на хотела и след мое изрично желание да бъдат унищожени.

Mинерален, топъл басейн, SPA център и грижа за Вас и Вашето семейство. Специални предложения за почивка в град Девин.., защото го заслужавате!

специално
Тиймбилдинг
специално
„Усмихнато лято” - апартамент
специално
Сватби / Тържества
23°