Пещера "Ледницата" в близост до с. Гела

Ледената пещера на Родопите...

Ако обичате екстремните преживявания и високия адреналин, то пътуването до пещера "Ледницата" е точно за вас. Истинско предизвикателство е маршрутът до родопската забележителност с автомобил.

Пещера "Ледницата"

"Ледницата"  се намира в близост до смолянското село Гела, сред стара букова гора. Липсата на маркировка обаче я прави трудно откриваема за туристите. Само едно поточе дели пещерата от черния път, но избелялата табела е скрита в храсталаците и кара туристите да се лутат. До пещерата се стига от Гела по 7,5 км. неравен черен път само при сухо време с високо проходим автомобил. С лека кола е невъзможно придвиждането, рискувате да нямате автомобил, с който да се върнете.

OFFROAD пътуване до пещерата

От град Девин се отпътува с високо проходим джип към третия по височина връх в Родопите – вр. Карлък (2188 м.). Пътят преминава през м. „Хайдушки дол” – вековна борова гора изобилстваща от кристално чисти планински извори. Спираме близо до входа на п. Ледницата – една от най – дългите пещери в тази част на Родопите. Името и идва от това, че дори и в горещите летни дни, в първата зала на пещерата се запазват ледени кристали. Пещерата е полупропастна с интересни вторични карстови форми.

За резервации и допълнителна информация:


0884 / 707 970


Съгласен съм да получавам промоционални предложения по e-mail
Приемам "Общите условия" и съм Съгласен посочените от мен по-горе лични данни /име и фамилия, е-mail и телефон/ да бъдат използвани за обработка на запитването ми за резервация в Хотел Исмена - град Девин единствено и само от страна на служител на хотела и след мое изрично желание да бъдат унищожени.

Ледницата е дълга 1525 метра, но достъпни за посетителите са само около 100-тина метра. Интересните ледени образувания през по-голяма част от годината са дали името на пещерата. Тя представлява редуващи се галерии, пропасти, прагове и малки зали. Входът на пещерата е тесен, но предверието е голямо и прилича на олтар с висок таван. Оттук по естествените стъпала се слиза на около 7м до голямата площадка. Малките тераски са украсени с прозрачни куполи, големи сталактити и сталакмити от лед.

След преминаване на дълги подземни галерии и лабиринти достигаме до спираща дъха гледка – три реки се събират в една и се устремяват незнайно къде в дълбините на планинския масив. Легенди разказват, че тези реки излизат на повърхността след десетки километри. Очакват Ви пет часа изпълнени с емоции, пълзене в кал и глина. Истинско изпитание за търсачите на силни усещания и адреналин. Следва пикник на открито и отпътуване към град Девин.

Mинерален, топъл басейн, SPA център и грижа за Вас и Вашето семейство. Специални предложения за почивка в град Девин.., защото го заслужавате!

специално
„Усмихнато лято” - къща
специално
„Усмихнато лято” - апартамент
специално
„Усмихнато лято” - стая от къща
23°