Астрономическа обсерватория и Планетариум астрономия, физика, география

Планетариум с народна астрономическа обсерватория

На 6 септември 1975г. в Смолян отваря врати най-големият Планетариум с народна астрономическа обсерватория в България. Смолян е туристически център в Западните Родопи и лежи на 800 м над морското равнище, в близост до известния зимен курорт Пампорово. Планетариумът е една от най-често посещаваните забележителности в планинския град. За изминалите 35 години той е посетен от над 2 500 000 души.

Астрономическа обсерватория и Планетариум

Популяризаторска дейност

За популяризиране на астрономическите знания, в звездната зала на Планетариума се представят повече от 50 програми (сеанси). Сред тях са: програми-приказки за най-малките деца, много учебни сеанси, обзорни и тематични за широката аудитория. На чуждестранните гости на Планетариума се предлагат програми на чужди езици: руски, френски, немски, английски, гръцки, турски. Цикъл от специални програми - музикални и поетични- допълват многообразието от звездни спектакли.

Образователна дейност

Планетариумът работи с ученици от всички форми на българското училище, а така също и с деца от предучилищна възраст. В Планетариума са разработени много учебни програми, свързани с изучавания в училище материал по астрономия, физика, география. Освен това целогодишно към Планетариума работят групи ученици от всички възрасти, със засилен интерес към астрономията. Те са организирани в Младежки Астрономически Клуб (МАК). Всяко лято за членовете на МАК се провеждат наблюдателни лагер-школи: в Планетариума - за начален и среден курс и на територията на Националната астрономическа обсерватория - за средношколците. Младежкият астрономически клуб наблюдава визуално и фотографически астрономични явления като: лунни и слънчеви затъмнения, съединения, пасажи, метеори, слънчева активност.

Планетариумът работи и със студенти по физика и география, а така също и с учители по физика и астрономия от региона. За тях са разработени много методични материали и се организират практически семинари.

Изследователска дейност

Изследователската дейност е в зависимост от наличната материална база. Повече от 20 години тук се извършва ежедневен слънчев патрул. Правят се зарисовки и фотографии на слънчевите петна - единствената видима проява на активността на Слънцето. От 1990 г. Планетариумът работи в сътрудничество със "Sunspot Index Data Center" в Брюксел. Всеки месец там се изпращат наблюденията на слънчевите петна.

Планетариумът работи активно и по визуалното и фотографично документиране на всички лунни и слънчеви затъмнения и други интересни астрономични явления, видими от територията на нашата страна. От 1975 г. в Планетариума са заснети 7 слънчеви и 15 лунни затъмнения. Някои от фотографиите са уникални за България.

Събран е значителен брой архивни материали. Специалистите при Планетариума изучават астрономическите представи на възрастното население от Родопския регион. По време на своето повече от 30 годишно съществуване Планетариумът в Смолян се утвърди със своя собствен специфичен стил на работа и спечели признание у нас и в чужбина. От 1 януари 1995 г. Планетариумът е член на Планетарната Общност със седалище Пасадена, Калифорния, САЩ - най-голямата неправителствена организация в света за космически изследвания, а от 2005 г. е сред 100-те национални туристически обекта, под номер 83.

Цени

Сеанси в звездната зала:

 • На български език: 9:30, 11:00, 15:00, 16:30
 • На чужди езици (английски, немски, френски, руски, гръцки, турски) - 14:00 ч.

Наблюдения с телескопи:

 • Дневни - На Слънцето (всеки слънчев ден)
 • Вечерни - на вечерни светила (само в сряда)

Забележка:
Постоянен е сеансът в 15:00 часа; във всички останали часове сеанси се провеждат за групи не по-малки от 10 човека.

 • От 1 април до 31 октомври - почивен ден - НЕДЕЛЯ СЛЕДОБЯД
 • От 1 ноември до 31 март - почивен ден - НЕДЕЛЯ
 • На официалните за България празници, Планетариумът НЕ РАБОТИ!

Входни такси:

 • Програми (сеанси) в звездната зала на български език:
 • деца, учащи, пенсионери и други с право на намаление– 3 лв
 • възрастни – 5 лв
 • Програми (сеанси) в звездната зала на чужд език:
 • деца, възрастни – 10 лв

Наблюдения с телескопи:

 • дневни – 3 лв
 • вечерни – 5 лв
интересни астрономични явления

Минимална цена за програма в звездната зала при по-малко от 10 човека (с изкл. на сеанса в 15:00 ч.) - 40 лв.

За резервации и допълнителна информация:


0884 / 707 970


Съгласен съм да получавам промоционални предложения по e-mail
Приемам "Общите условия" и съм Съгласен посочените от мен по-горе лични данни /име и фамилия, е-mail и телефон/ да бъдат използвани за обработка на запитването ми за резервация в Хотел Исмена - град Девин единствено и само от страна на служител на хотела и след мое изрично желание да бъдат унищожени.

Mинерален, топъл басейн, SPA център и грижа за Вас и Вашето семейство. Специални предложения за почивка в град Девин.., защото го заслужавате!

специално
„Усмихнато лято” - апартамент
специално
„Усмихнато лято” - стая от къща
специално
Тиймбилдинг
23°