НАО-Рожен на една "ръка" разстояние от небето...

Националната астрономическа обсерватория Рожен

НАО-Рожен е разположен в Родопите на връх Рожен (надморска височина 1750 м) на около 25 км от гр. Смолян

НАО-Рожен

Координатите на НАО-Рожен са:
дължина:01h 38m 58s
ширина: 41deg 41m 48s.

Главният телескоп на НАО-Рожен е двуметров рефлектор с оптическа система Ричи-Кретиен-Куде, произведен от германското предприятие Карл-Цайс, Йена. Този телескоп все още е най-голям в югоизточна Европа. Към екипировката на телескопа принадлежат: двуканален фокален редуктор (F/2.8), CCD камера тип Photometrics (1024x1024, px = 24microm) и CCD камера тип VersArray 1300B (1340x1300, px = 20 microm). И двете CCD камери са с охлаждане с течен азот.

Втората камера беше спонсорирана от UNESCO-ROSTE. В Ричи фокуса (F/8) могат да се получават директни експозиции, при които пределната звездна величина е 22. В Куде фокуса (F/36) се получават високодисперсионни спектри с помощта на 3 различни камери: 18A/mm, 9А/mm и 4A/mm. Спектралната разделителна способност е около 30000.

Какво можете да наблюдавате в НАО-Рожен?

Вторият телескоп на НАО-Рожен е фотометричен телескоп, 60см, система Касагрен. Той е снабден с UBV едноканален фотометър, контролиран от компютър.

Третият телескоп на НАО-Рожен е 50/70 см Шмид телескоп за наблюдение на широко поле – до 5deg x 5deg. Този телескоп работи със CCD камера тип SBIG ST8, при която полето за наблюдение е 27.5x18 дъгови минути.

През 2005г. в Института по астрономия беше разработен и построен 15 см слънчев коронограф, който сега е монтиран в слънчевата кула на НАО-Рожен. С този коронограф започва нова програма по мониторинг на слънчевата корона.

За резервации и допълнителна информация:


0884 / 707 970


Съгласен съм да получавам промоционални предложения по e-mail
Приемам "Общите условия" и съм Съгласен посочените от мен по-горе лични данни /име и фамилия, е-mail и телефон/ да бъдат използвани за обработка на запитването ми за резервация в Хотел Исмена - град Девин единствено и само от страна на служител на хотела и след мое изрично желание да бъдат унищожени.

Mинерален, топъл басейн, SPA център и грижа за Вас и Вашето семейство. Специални предложения за почивка в град Девин.., защото го заслужавате!

специално
Сватби / Тържества
специално
„Усмихнато лято” - апартамент
специално
„Усмихнато лято” - стая от къща
23°