Флора и фауна водовъртеж на пъстроцветен карнавал

Цветето Силивряк дар от бога

Фауна

Ако сте ценител на животинския свят, има доста неща с които можем да ви изненадаме. В Родопите през летните месеци ще попаднете във водовъртежа на на пъстроцветен карнавал, ще наблюдавате шеметните танци на около 900 вида пеперуди.
От защитените в България четири вида, тук има три! Можете да ги наблюдавате най-добре в района на Девин.

Приказна и неповторима...

Климатичното и почвено разнообразие обуславят наличието на изключително много растителни видове. На територията на планината са установени над 2000 вида висши растения, от които 90 са балкански ендемити и силно застрашени от изчезване видове.

Флора

В Девинската котловина вирее уникалното цвете силивряк - балкански ендемит, остатък от древна флора, оцелял от ледниковия период.
Известно е още с наименованието „орфеево цвете". Смята се, че това е култовото цвете на траките. Легендата разказва, че е поникнало от кръвта на Орфей.

Силивряка притежава свойството на анабиоза - състояние, при което жизнените функции са сведени до минимум. Повяхнало, изсъхнало от суша или хербаризирано до 3 години, след поливане се съживява отново (символ на възкресението).

Тук се срещат над 200 вида птици, между които и особено редките - скалолазка, черен щъркел и скален орел. През нощта се чува страховитото бухане на бухала, а призори - брачната песен на глухаря. Общо 73 са видовете птици в Родопите, които са включени в Червентата книга.
Родопите имат особено важно значение за запазването на някои редки видове едри бозайници.

Муфлон характерен за района на Девин

Теплый минеральный бассейн и SPA-центр. Пакеты выходных дней и выгодные для вашего отдыха в Девине...

Акции
"Осенний SPA отдых" - апартамент
Акции
"Осенний SPA отдых" - комната от дома
Акции
"Осенний SPA отдых" - дом
персенк погоды в Девин Болгария °