Пещера "Ледницата" Ледницата се намира в близост до смолянското село Гела, сред стара букова гора.

Ледницата  се намира в близост до смолянското село Гела

Ние можем да организираме Вашето посещение в пещера „Ледницата”:
reservation@isa-holidays.com
0884/70 79 70

Ледената пещера на Родопите...

Ако обичате екстремните преживявания и високия адреналин, то пътуването до пещера "Ледницата" е точно за вас. Истинско предизвикателство е маршрутът до родопската забележителност с автомобил.

"Ледницата"  се намира в близост до смолянското село Гела, сред стара букова гора. Липсата на маркировка обаче я прави трудно откриваема за туристите. Само едно поточе дели пещерата от черния път, но избелялата табела е скрита в храсталаците и кара туристите да се лутат. До пещерата се стига от Гела по 7,5 км. неравен черен път само при сухо време с високо проходим автомобил. С лека кола е невъзможно придвиждането, рискувате да нямате автомобил, с който да се върнете.

От град Девин се отпътува с високо проходим джип към третия по височина връх в Родопите – вр. Карлък (2188 м.). Пътят преминава през м. „Хайдушки дол” – вековна борова гора изобилстваща от кристално чисти планински извори. Спираме близо до входа на п. Ледницата – една от най – дългите пещери в тази част на Родопите. Името и идва от това, че дори и в горещите летни дни, в първата зала на пещерата се запазват ледени кристали. Пещерата е полупропастна с интересни вторични карстови форми.

Ледницата е дълга 1525 метра, но достъпни за посетителите са само около 100-тина метра. Интересните ледени образувания през по-голяма част от годината са дали името на пещерата. Тя представлява редуващи се галерии, пропасти, прагове и малки зали. Входът на пещерата е тесен, но предверието е голямо и прилича на олтар с висок таван. Оттук по естествените стъпала се слиза на около 7м до голямата площадка. Малките тераски са украсени с прозрачни куполи, големи сталактити и сталакмити от лед.

След преминаване на дълги подземни галерии и лабиринти достигаме до спираща дъха гледка – три реки се събират в една и се устремяват незнайно къде в дълбините на планинския масив. Легенди разказват, че тези реки излизат на повърхността след десетки километри. Очакват Ви пет часа изпълнени с емоции, пълзене в кал и глина. Истинско изпитание за търсачите на силни усещания и адреналин. Следва пикник на открито и отпътуване към град Девин.

Теплый минеральный бассейн и SPA-центр. Пакеты выходных дней и выгодные для вашего отдыха в Девине...

Акции
"Осенний SPA отдых" - апартамент
Акции
"Осенний SPA отдых" - къща "Делукс"
Акции
"Осенний SPA отдых" - комната от дома
персенк погоды в Девин Болгария °