Националната астрономическа обсерватория Рожен Главният телескоп на НАО-Рожен е двуметров рефлектор с оптическа система Ричи-Кретиен-Куде, произведен от германското предприятие Карл-Цайс, Йена. Този телескоп все още е най-голям в югоизточна Европа.

Националната астрономическа обсерватория Рожен

НАО-Рожен е разположен в Родопите на връх Рожен (надморска височина 1750 м) на около 25 км от гр. Смолян
Координатите на НАО-Рожен са:
дължина:01h 38m 58s
ширина: 41deg 41m 48s.

Главният телескоп на НАО-Рожен е двуметров рефлектор с оптическа система Ричи-Кретиен-Куде, произведен от германското предприятие Карл-Цайс, Йена. Този телескоп все още е най-голям в югоизточна Европа. Към екипировката на телескопа принадлежат: двуканален фокален редуктор (F/2.8), CCD камера тип Photometrics (1024x1024, px = 24microm) и CCD камера тип VersArray 1300B (1340x1300, px = 20 microm). И двете CCD камери са с охлаждане с течен азот.

Втората камера беше спонсорирана от UNESCO-ROSTE. В Ричи фокуса (F/8) могат да се получават директни експозиции, при които пределната звездна величина е 22. В Куде фокуса (F/36) се получават високодисперсионни спектри с помощта на 3 различни камери: 18A/mm, 9А/mm и 4A/mm. Спектралната разделителна способност е около 30000.

Вторият телескоп на НАО-Рожен е фотометричен телескоп, 60см, система Касагрен. Той е снабден с UBV едноканален фотометър, контролиран от компютър.

Третият телескоп на НАО-Рожен е 50/70 см Шмид телескоп за наблюдение на широко поле – до 5deg x 5deg. Този телескоп работи със CCD камера тип SBIG ST8, при която полето за наблюдение е 27.5x18 дъгови минути.

През 2005г. в Института по астрономия беше разработен и построен 15 см слънчев коронограф, който сега е монтиран в слънчевата кула на НАО-Рожен. С този коронограф започва нова програма по мониторинг на слънчевата корона.

Националната астрономическа обсерватория Рожен

Ние можем да организираме Вашето посещение в НАО-Рожен:
reservation@isa-holidays.com
0884/70 79 70

Теплый минеральный бассейн и SPA-центр. Пакеты выходных дней и выгодные для вашего отдыха в Девине...

Акции
"Осенний SPA отдых" - дом
Акции
"Осенний SPA отдых" - апартамент
Акции
Мероприятия по сплочению коллектива
персенк погоды в Девин Болгария °