Параклиси — SPA Исмена Хотел Девин
Град Девин 4800, ул. Освобождение, област Смолян
$$$
00359884707970
Параклиси

Параклиси "Свети Илия"

Параклисът “Свети Илия”

Историческа справка, разположен на 2 км. югозападно от гр. Девин в местност Равня. Построен е през 30-те години върху наследствен имот на Ангел Бояджиев.

Параклиси

Докъм края на 50-те години параклисът е десйстващ и ежегодно на Илинден се организира събор при стичане на много богомолци от града, включително и българи мохамедани от девин, Беден, Настан и др. Първоначално "Св. Илия" е обслужван от широколъшкия свещеник Тодор Манолов, а впоследствие - от Александър Головченко - високо интелигентен белогвардийски полковник, емигрант от армията на Врангел.

Видео от СПА Исмена

Чорквата

При строителството на параклиса са открити "неколко гроба и много разтрошени глинени съдове", свидетелстват Георги Радков, Тодор Касапов, Тодор Клинчев, Тодор Попов, Манол Чакъров, Методи Лазаров, Христо Тачев - Тачето и др. Следи от погребения и "строшени на половина глинени кюдове" /питоси/, вградени в стена /суха зидария/ са откривали впоследствие Васил Ангелов и Дамян Митрев при обработка на имоти в непосредствена близост до параклиса. Мария Бояджиева, стопанката на имота около параклиса, наричаше цялата местност "Чорквата".

През лятото на 1970 г. археолози от Окръжния исторически музей - Смолян, извършиха спасителни разкопки около вече разрушения параклис. Открити и проучени са четери погребения, извършени по христичнски обичай /трупополагане, глава на запад, крака на изток, ръце - скръстени на корема/, следи /основи/ на няколко постройки, западно от параклиса, фрагментирана строителна и съдова керамика, железни предмети, разтрошени стъкълца и др. Намерените предмети при проучаването дават основание на археолозите да твърдят, че параклисът е изграден върху старо култово място /църква или манастир с малък некропол/. В полза на това твърдение е и наличието на голям и постоянен водоизточник.

Равня

Интересна е и топонимията на района: РАВНЯ, ПОГОРЕЦ, СТУДЕНЯК, ПОДЛЪК... В Равня /Горна и Долна/ са намирани много монети, известен е стар път /през Подлък/, наличието на голям некропол в м. Вероград. Всичко това, заедно с други паметници, свидетелстват за ранната обживялост на района.

Смолян, 23.1.1998 г.
Никола Дамянов

През 2002 година ИСА ИНЖИНЕРИНГ проектира, инвестира
и възстанови параклиса Св. Илия.

Резервации и допълнителна информация:

0884 / 707 970


Съгласен съм да получавам промоционални предложения по e-mail
Приемам "Общите условия" и съм Съгласен посочените от мен по-горе лични данни /име и фамилия, е-mail и телефон/ да бъдат използвани за обработка на запитването ми за резервация в Хотел Исмена - град Девин единствено и само от страна на служител на хотела и след мое изрично желание да бъдат унищожени.

„Уморих се от любов ....с малки букви! И големи очаквания! Уморих се, вечно аз да бъда разплакванa! Уморих се да...те няма...

loading