Мурсалски чай — SPA Исмена Хотел Девин
Град Девин 4800, ул. Освобождение, област Смолян
$$$
00359884707970
Мурсалски чай

Мурсалски чай антиоксидантно, укрепващо и антианемично действие

Българската виагра

Мурсалският чай е едно от лечебните растения, които в последните години получиха славата на билка за всяка болка. Поради съдържащото се в него голямо количество от флавониди, той има антиоксидантно, тонизиращо, укрепващо и антианемично действие, намалява кръвното налягане и съответно снижава риска от сърдечен инфаркт и инсулт. Предотвратява развитието на ракови клетки, предпазва развитието на атеросклерозата. Има още танини и етерични масла.

Открай време е използван за лечение на болести на дихателната система - кашлици, бронхити - и на отделителната система, особено добре лекува пикочно-проводните канали и простатитите. Препоръчва се от лекарите като много успешно лечебно средство за чернодробни и бъбречни заболявания. Съдържа желязо, мед, кобалт, цинк, калий, магнезий, натрий и др.

В резултат на дългогодишни изследвания е установено, че местните хора, които пият този чай, почти не страдат от бъбреци и нямат камъни в тях.Чаят е бил и си остава "българската виагра", пиели го американски и руски космонавти по време на подготовката.

Растението е най-разпространено в местността Мурсалица над родопското село Мугла, което е в близост с границата с Гърция. Там местните хора вместо добър ден ще ви сипят един чай, защото пазят старото поверие, че това е най-добрият начин да ви пожелаят живот и здраве. Тук за лечебната му сила преданията вървят от векове. Открай време разболее ли се някой, няма значение от каква болест, използва се този чай.

Резервации и допълнителна информация:

0884 / 707 970


Съгласен съм да получавам промоционални предложения по e-mail
Приемам "Общите условия" и съм Съгласен посочените от мен по-горе лични данни /име и фамилия, е-mail и телефон/ да бъдат използвани за обработка на запитването ми за резервация в Хотел Исмена - град Девин единствено и само от страна на служител на хотела и след мое изрично желание да бъдат унищожени.

В Смолянско упорито се мълви, че те са наследници на стар и при това богоизбран свят. Преди 15-ина години при секретни археологически разкопки в тия земи са търсили храмът на Дионисий. Не е намерен, но какво е открила експедицията, също не се споменава. Този храм се издирва от учени безуспешно вече 150 години. Това обаче дава нови тълкувания за мистериозната сила на чая. Билото на връх Карлък, вторият по височина в Родопите и точно срещу Мурсалица, противно на всякакви природни закони е осеяно с десетки извори.

Всяка година в края на юли и началото на август, точно по времето, когато се бере чай, по стародавна традиция, продължаваща векове, се правят курбани. От едната страна е ритуалът на мюсюлманите, от другата страна на върха, на разстояние около километър, ритуал правят християните, а гости са и католици, роми, че и евреи. За лечебната сила на мурсалския чай се чува през 70-те години на най-високо място - членовете на Политбюро и ЦК на БКП го приемат не като свещена, а като висша привилегия. И оттогава тръгва друга традиция - в началото на август пристига хеликоптер на УБО и в него се товарел набраният чай.

 Дяволското гърло е пропастна пещера

В общия хор на рекламата се включва и нашата прима на българската естрада Лили Иванова. Пила от този чай и скоро след това започнала да обяснява силата на гласа си именно с него. През пролетта на 1990 г. пада граничният режим, пада и забраната за опазване на мурсалския чай. Всяко лято вместо хеликоптера на ЦК се стичат туристи от България и чужбина. Заради безконтролното му бранесамо за 6 години чаят започва да изчезва.

През 1996 г. отново е поставен под специален режим. Някога само в Смолянския край е имало 7-8 находища. Днес са останали две - над Триград и над Мугла. Мугленското находище е било доста по-голямо - днес е 3,5 на 3,5 километра. На мястото на естествената плантация на 1850 м надморска височина и денем, и нощем дежурят въоръжени 6 души на смени. Имат си две палатки, пълна комуникация, с бинокли, радиостанции. Придвижват се с мотори и приличат на рокери, когато подгонят някого по планинските скали. Нощем мощните прожектори правят 200-метрово разстояние светло като ден.

Охраната се вдига през септември, когато и стръковете на чая се скриват в земята. Директорът Праханаров е убеден, че "неговото", естественото растение е много по-лековито. И вади аргументите, че на истинския чай класовете са малки, той расте на туфи, на плитка почва, върху карстов терен и основната скала задължително трябва да е варовик. Стане ли дума за "плантационния" чай, той твърди: "Не, няма същите качества като тоя. Различен е и на вкус, и като лечебни качества. Класовете му са двойно и тройно по-дълги." Иначе е съгласен, че на естествения чай кълняемостта е малка - от 100 семена никнат 10-15. И затова до естественото находище иска да направи плантация. Тогава стопанството ще започне да продава от чая.

Видео от СПА Исмена

„Уморих се от любов ....с малки букви! И големи очаквания! Уморих се, вечно аз да бъда разплакванa! Уморих се да...те няма...

loading